Ontstaan van de Parochie

eyeIn 2012 vierde de parochie St. Jacobus de Meerdere in Haarlemmerliede het feit dat 175 jaar geleden de parochiekerk werd gebouwd.
De oorsprong gaat echter terug tot diep in de middeleeuwen. Spaarnwoude behoorde tot de oudste parochies in Kennemerland.
Het kerkje aan de Lie was grotendeels van hout. Van buiten verschilde het in niets van een boerenschuur.
De eerste steenlegging van de nieuw te bouwen kerk geschiedde op 1 juni 1837: de kosten daarvan waren ƒ12.000,00.

Vanaf de middeleeuwen had de parochie in Spaarnwoude de Heilige Geertruda als patrones gekend.
Aanvankelijk bleef deze naam, de Heilige Geertruda, tijdens de schuilkerkperiode gehandhaafd. Maar later werd St. Jacobus de Meerdere als nieuwe patroonheilige van deze katholieke gemeenschap gekozen.
Deze keuze was niet tot het Bisdom doorgedrongen, want toen in 1857 de parochie officieel werd ingesteld, gaf het Bisdom in de eerste acte de Heilige Gertruda als naam van de parochie.

De toenmalige pastoor A. Henneke vroeg het Bisdom om een wijziging en vanaf dat moment was de officiële naam St. Jacobus de Meerdere.
Wel werd de Heilige Geertruda als tweede patroonheilige aangehouden.
In de gevel bij de ingang van de kerk zijn de beelden van beide heiligen nog steeds terug te vinden.

Meer lezen over de historie van de parochie? Lees het boek 'Katholiek zijn tussen Haarlem en Amsterdam'.

Foto's van de viering van 175 jaar kerk in Haarlemmerliede vind u op kerk175.dorpsvereniging.nl

Jacobus en Geertruda