MOV - Fair Trade verkoop

eyeEén keer per maand worden er na de kerkdienst in De Stoep Fair Trade producten verkocht. Dat wordt gedaan door de werkgroep "Missie, Ontwikkeling en Vrede" (MOV).

Fair Trade staat voor eerlijke handel: de producent in de derde wereld krijgt een redelijke prijs voor zijn producten.

Het assortiment bestaat uit levensmiddelen (o.a. koffie, thee, chocolade, honing), huishoudelijke artikelen, sierraden en speelgoed.

De Fair Trade verkoop in Haarlemmerliede wordt gerealiseerd door:
- Kees Schouten
(contact)
- Mieke Houtkamp

Wanneer te koop?
zie het Parochieblad van MeerLiede.

Mededeling:

Na ruim 25 jaar gaat de Fair-Trade verkoop na de zomer van 2019 stoppen. Lees meer in het Parochieblad nr. 2019-02.

Wat is Fair Trade nu eigenlijk?

In Azië, Afrika en Zuid- Amerika verkeren veel kleinschalige boeren continu in onzekerheid over hun inkomen. Daarnaast zijn ze overgeleverd aan de sterk fluctuerende wereldmarktprijs, waardoor de opbrengst van de oogst vaak te laag is om het hele gezin te kunnen onderhouden. Zonder een betrouwbaar inkomen kunnen ze niet investeren in hun onderneming, de toekomst van hun kinderen en in de gemeenschap. Hierdoor blijft de armoede in stand. Fairtrade doorbreekt deze vicieuze cirkel door standaarden te zetten die boeren de mogelijkheid bieden om zichzelf te ontwikkelen.

Een belangrijke eerste stap is dat kleine boeren zich organiseren. Dit heeft als voordeel dat ze gezamenlijk kunnen investeren in technische ondersteuning en logistiek.

Kopers die producten afnemen bij Fairtrade boerencoöperaties zijn verplicht een minimumprijs te betalen. Deze minimumprijs moet de boeren in staat stellen de kosten voor duurzame productie te dekken. Deze handelsvoorwaarde is er om de boeren te beschermen wanneer de wereldmarktprijs daalt. Als de wereldmarktprijs lager is dan de minimumprijs, wordt tenminste de minimumprijs betaald. Als de wereldmarktprijs hoger is dan de minimumprijs, ontvangen de coöperaties uiteraard de hogere wereldmarktprijs.

Fair trade werkt alleen als er ook bedrijven en consumenten zijn die de eerlijke en duurzaam verhandelde producten willen (ver)kopen. Voor de Fairtrade boerencoöperaties is het belangrijk dat er voldoende vraag is, zodat zij een substantieel deel van de totale productie tegen Fairtrade voorwaarden kunnen verkopen. Gelukkig is die vraag er ook.

Inmiddels koopt 63% van de huishoudens jaarlijks één of meer Fairtrade producten .

U toch ook? Graag zien wij u aan onze “kraam” in De Stoep.

M.O.V. Haarlemmerliede

Officiële website: http://www.fairtrade.nl

Mieke en Kees verzorgen de verkoop
van FairTrade producten
na de kerkdienst in De Stoep.