School en Zusterhuis

eyeAls gevolg van de schoolstrijd van 1917 en de nieuwe Lager Onderwijswet van 1920 mochten er weer Katholieke scholen gebouwd worden. De mogelijkheid van de bouw van een school in het dorp was al vroeg door de pastoor voorzien en goed voorbereid. Al in oktober 1920 wordt de school met 3 klassen geopend.
Al snel blijkt de school te klein en worden er een 4e lokaal en een gymnastieklokaal bijgebouwd.
Kort daarna worden een Zusterhuis en een bewaarschool met 2 klassen gebouwd. In het zusterhuis worden ook naailessen gegeven.
Voor het onderwijs worden zusters Franciscanessen uit Aerdenhout ingehuurd.

Het gaat goed met de school, want de gezinnen zijn groot. In 1929 wordt er nog een lokaal bijgebouwd voor de ca. 200 leerlingen.

De Franciscanessen zijn tot in de oorlog gebleven, toen zijn zij weggestuurd door de bezetters en vervangen door burgers. Als herinnering is later een straat naar de zusters vernoemd: Franciscanessenstraat.

Het schoolgebouw is nog steeds het zelfde als oorspronkelijk gebouwd en wordt nog steeds gebruikt. Dat is op zich heel bijzonder, want de meeste oude scholen zijn wel eens herbouwd. Het gebouw is echter wel onderhoudsgevoelig. Het gebouw is geen eigendom meer van de kerk.

Het Zusterhuis doet al lange tijd dienst als woning. Het gebouw is er slecht aan toe. Er zijn diverse plannen geweest om het te renoveren, maar de bewoners wilden niet meewerken.

De bewaarschool is in 1965 een kantoor van de Boerenleenbank geworden, later RaBo-bank, tot 1997. Momenteel wordt het pand bewoond.

De geschiedenis van de school en de zusters is uitgebreid beschreven in het boekje "Les aan de Lie".

ansichtkaart van de school, het zusterhuis en de bewaarschool, vanaf het water gezien.